President’s letter 2023

Stimați colegi,  

Mijlocul primului semestru academic este un moment potrivit pentru a trage niște concluzii și a comunica planurile pentru viitorul apropiat. 

Acest an a fost plin de evenimente de nivel național și internațional organizate sau susținute de Societate pentru Studiul și Combaterea Durerii din Moldova (SSCDM). 

Fiind consilieră din partea Moldovei la Federația Europeană de Durere, am avut posibilitatea să votez noile proiecte organizate de către Comitetele speciale. Federația Europeană de Durere este dispusă să susțină țările din Europa de Est în promovarea creșterii calității serviciilor medicale, cu accent pe managementul durerii. 

Fiind parteneri activi ai societății de profil europene, vă comunic cu multă mândrie, că la Congresul European (Pain in Europe XIII, #EFIC2023) organizat de către Federația Europeană de Durere, societatea noastră a participat într-un mod cu totul deosebit. Așadar, împreună cu membrii consiliului SSCDM am organizat expoziția Pain in Refugees, în cadrul Congresului European de Durere, desfășurat, în acest an, la Budapesta (www.nopainmoldova.org/events/pain-in-refugees-budapest).

Mă bucură mult faptul, că avem membrii care împărtășesc aceleași valori, și care aduc, totodată, diverse contribuții, care demonstrează sinergie atunci când tindem spre obiectivul nostru comun.

Doresc să vă comunic, despre următoarele evenimente susținute de SSCDM – lansarea cărții “Durerea Cronică. Clasificare, patofiziologie, management personalizat”, 26 octombrie 2023; Academia Durerii, Conferința interdisciplinarăAbordări Multimodale ale durerii: Interacțiuni dintre Medicina Durerii și Chirurgie, 27 Octombrie 2023 și a 5-a ediție Forumului Recuperării Fizice Medicale, 27-29 Octombrie 2023.     

În pofida tuturor pașilor noștri progresivi, mai avem un drum lung de parcurs în efortul nostru de a combate durerea.

Speranța mea pentru viitorul organizației noastre este că vom continua să ne extindem prezența, în special în mediul rural din Republica Moldova, pentru a oferi cunoștințe și practicile contemporane lucrătorilor medicali de acolo. 

Curând vom lansa căteva sondaje, online și clasice (pe hârtie), pentru a obține informații curente de la medici, asistentele medicale și pacienți referitor la managementul durerii. 

Vă rugăm mult, să fiți receptivi și să distribuiți această informație, cu linkuri aferente, colegilor de breaslă, cu îndemnul de a participa la sondajele respective. 

Dezvoltarea domeniul de management al durerii necesită multă implicare, de aceea vă rugăm să adresați sugestiile Dvs pe pagina web a societății, paginile de pe rețele de socializare și email.  

Vă mulțumim că rămâneți cu noi pentru a oferi o calmare mai bună a durerii pacienților!

Cu respect, 

Iana Burmistr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *